Tiedote: Suomi jatkaa korruptioindeksin kakkosena – kansalaisjärjestö pettynyt kunnianhimon puutteeseen

 

Suomi on sijoittunut toiseksi vuosittaisessa Transparency Internationalin Corruption Perception Index:n arvionnissa. Suomi sai arvioinnissa 87 pistettä sadasta mahdollisesta. Muista pohjoismaista Tanska oli indeksin korkeimmat pisteet saanu valtio 90 pisteellä, jonka lisäksi myös Norja ja Ruotsi löytyvät indeksin kärkipäästä. Suomen pistemäärä on sama kuin edellisenä vuonna.

Suomen sijoituksessa ei merkittäviä muutoksia

Vuodesta 2012 saakka Suomen pistemäärä indeksissä on vaihdellut 85 ja 90 pisteen välillä. Transparency International Suomen puheenjohtaja Ilkka Penttinen Fouto toteaa, että CPI ei mittaa todellisten korruption määrää tai korruptioheikkouksia.

“CPI mittaa huonosti esimerkiksi rakenteellista korruptiota. Hyvä veli -verkot tai epäeettiset lobbauksen muodot jäävät näissä indekseissä huomioimatta.”

Muihin indekseihin perustuva CPI mittaa pääasiassa pitkän aikavälin trendejä. Suomen naapurimaista merkittäviä muutoksia on tapahtunut etenkin Ruotsin sijoituksen osalta, joka on tipahtanut indeksin kärkipäästä kuuden vuoden aikana. Samalla Viron pistemäärä on noussut vuoden 2012 64 pisteestä tämän vuoden 78 pisteeseen.

Korruptiontorjunta unohtui hallitusohjelmasta

Transparency International Suomi on aiemmin kritisoinut Orpon hallitusta, joka ei huomioinut korruptiontorjuntaa hallitusohjelmassa. Transparency International Suomen mukaan esimerkiksi edellisen hallituskauden valmistelutyötä korruptiontorjunnan osalta ei olla hyödynnetty, vaan usea prosessi on jäänyt kesken.

“Tämä kunnianhimottomuus jättää Suomen haavoittuvaiseksi korruption lisäksi myös ulkopoliittiselle vaikuttamiselle” Penttinen Fouto muistuttaa.

CPI:n muuttumattomuus tältä osin kertoo korruptiontorjuntatilanteen staattisuudesta. Suomelle tyypillisiä korruptiotyyppejä ei olla pystytty kitkemään.

Indeksi käyttää 13:sta eri lähdettä, kuten Maailmanpankin, Freedom Housen ja Maailman talousfoorumin arvioita. CPI mittaa ensisijaisesti korruption havainnointia, eikä  se kuvaa luotettavasti esimerkiksi korruption määrää.

 

 

Lisätietoja:

info[at]transparency.fi

ilkka.penttinen[at]transparency.fi

 

Taxonomy