EU:n ensimmäinen korruption vastainen raportti tulee tarpeeseen

EU:n kauan odotettu korruption vastainen raportti julkistettiin tänään Brysselissä. Raportti on EU:n ensimmäinen ja sisältää suosituksia kaikille 28 jäsenmaalle. Raportin mukaan Suomi on korruption torjunnan kärkimaita, mutta mallimaaksi ei Suomestakaan ole. Korruptio aiheuttaa EU:lle joka vuosi noin 120 miljardin kustannukset.

– Suomessa korruption ongelmat löytyvät ns. rakenteellisesta korruptiosta, kuten keskinäiseen luottamukseen perustuvista hyväveli verkostoista. Ns. katutason korruptiota, kuten viranomaisten lahjontaa, meillä on todella vähän, toteaa Transparency Suomen puheenjohtaja Erkki Laukkanen.

Kritiikin kärki osoittaa julkisiin hankintoihin. Se, miten niistä päätetään, on kaukana siitä läpinäkyvyydestä, jota tehokas korruption torjunta edellyttää. Suurelta osin tämä ongelma on seurausta julkisten palvelujen yhtiöittämisestä siten, että julkiseen sektoriin sovellettava julkisuusvaade ei ole siirtynyt yhtiöitettyihin tuotantomuotoihin.

Toinen suuri ongelma koskee vaalien rahoitusta. Se, miten Suomi kykeni korjaamaan vaalirahoitusta koskevaa lainsäädäntöään vuoden 2007 vaalirahoituskriisin jälkeen, saa raportissa tunnustusta. Mutta edelleen ongelmana on se, että valtiontalouden tarkastusvirasto ei kykene todentamaan sille jätettyjen ilmoitusten oikeellisuutta.

Suomesta puuttuvat myös edelleen lakipohjainen, viranomaisten ylläpitämä väärinkäytösten ilmiantokanava, lobbaamisen rajat ja läpinäkyvyyden täsmentävä sääntely ja bulvaanien käytön lahjonnassa kriminalisoiva laki. Mutta kaikki on suhteellista. Eräissä EU-maissa, kuten Saksassa, ei ole vielä edes ratifioitu YK:n korruptionvastaista yleissopimusta.

– On hyvä, että EU on vihdoin ottanut roolin korruption vastaisen toiminnan ohjaamisessa. Mutta miksi vasta nyt, kysyy Erkki Laukkanen.

– 2000-luvulla kehitys EU:ssa on ollut niin ongelmallista ja että varhaisempi puuttuminen olisi ollut perusteltua.

Lisätietoja:
Erkki Laukkanen, erkki.laukkanen@transparency.fi, 040 5321 777

Koko raportti: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/ Raportti ladataan sivustolle klo 13.00 Brysselin aikaa.