Toistuvat korruptioskandaalit ammattilaisurheilun parissa osoittavat multimiljardialan uudistustarpeet. Global Corruption Report –raportissa tarkastelussa urheilun maailma.

Transparency International tuoreessa Global Corruption Report: Sport –raportissa käsitellään kattavasti korruption ilmenemistä ammattilaisurheilun parissa 60 artikkelin kautta.

Transparency Internationalin mukaan urheiluun liittyvän korruption torjumiseksi on tärkeää osallistumismahdollisuuksien tarjoaminen faneille, itse urheilijoille, sponsoreille, lähetyspalveluja tarjoaville yrityksille sekä suurien urheilutapahtumia isännöivien maiden kansalaisille.

Raportissa kansainvälinen korruptionvastaisen järjestö antaa suosituksia korruption vastaiseen työhön urheilun parissa. Tärkeää on erityisesti riippumattoman valvonnan sekä läpinäkyvyyden lisääminen.

Transparency Internationalin Cobus de Swardt korostaa vuoden 2015 urheilumaailman korruptioskandaalien osoittavan, että korruptioriskit ovat jääneet vaille huomiota. ”Urheilun tulisi olla hyvän voima, mutta viimeaikaiset skandaalit ei pelkästään jalkapallon, mutta myös yleisurheilun ja tenniksen parissa, osoittavat kuinka haavoittuvainen ala on korruptiolle. Tämän on loputtava nyt,” toteaa de Swardt.

Raportin toimittaneen Gareth Sweeneyn mukaan luottamus Fifaa ja kansainvälistä yleisurheiluliittoa kohtaan voidaan palauttaa vain laajamittaisen, avoimesti toteutettavan reformin kautta. ”Odotamme vuoden 2016 aikana todellisia ja peruuttamattomia muutoksia,” painottaa Sweeney.

Raportissa suomalaiseen jalkapalloon liittyvää korruptioriskiä sopupelien muodossa käsittelee Transparency International Suomi ry:n entinen puheenjohtaja Annukka Timonen. Timosen mukaan sopupeleihin liittyvän problematiikan laajuutta ei täysin tunneta, mutta on selvää, että suomalainen jalkapallo on altis sopupeleille.

Julkaisun löydät kokonaisuudessaan täältä.

Lisätietoja:

Tommi Niinimäki, Transparency International Suomi ry

tommi.niinimaki@transparency.fi

+358 40 5259159